April 12, 2016

История

История на Хокея на Трева в “Славия”

Hockey-24[1]

Хокей на трева в “Славия” започва да се практикува на 13 май 1923 година. В началото на 30-те години секцията преустановява дейност. Клубът е възстановен през 2001 година.

Най-голeми успехи:

-Европейско клубно първенство: Бронзов медалист – 2010 г.
-Шампион на страната: 1 път – 2010 г.
-Вицешампион: 1 път – 2009 г.
-Бронзов медалист: 2 пъти – 2005 и 2008 г.
-Купа на България – носител: – 1 път – 2010 г.
-Суперкупа – носител: – 1 път – 2010 г.
-Шампион в зала: – 1 път – 2010 г.

Пътят на този спорт в „бялото” дружество стартира преди 90 години. Информация за това дава Летописната книга: „13 май 1923 година – Образуваха се два тима на хокей. Записват се много от играчите футболисти и атлети. Тази игра се въвежда за пръв път в клуба.”

1923-manif

Не минава много време и в архивите на „Славия” четем: „3 юни 1923 година – Днес се състоя демонстративна игра на хокей между новосформираните два тима в клуба.” Явно новият спорт допада на славистите и много скоро идва време, и за мачовете с други тимове:
„9 септември 1923 година – Днес се състоя приятелска игра на хокей, между спортните клубове „Славия“ и „Слава“. Тази е втората игра на „Славия“ в този нов спорт. Въпреки това славистите умело издържаха играта.” А само седмица по-късно е записа и първата точка в актива на „белите”: „16 септември 1923 година се игра мач по хокей между нашия клуб и сп.кл. „Слава”. Игрище „Юнак”. Резултат – равен.”

1924-Hokey-igra

В следващите години има още двубои, а четири години по-късно започват и официалните прояви. Ентусиазмът е доста голям, но в началото на 30-те години, постепенно играта отстъпва и не успява да се наложи в конкуренцията с други спортове.
В редиците на първия състав на “белите” личат имена като Иван Батанджиев (бивш селекционер по футбол на България, ръководител на БФС, футболен съдия и спортен журналист), Никола Колушки (първият говорител на Българското национално радио), Радивой Дичев-Ринди (шампион по баскетбол и лека атлетика) и други.

hokei-24[1]

Ще изминат доста години преди през 2001 група ентусиасти отново да възродят този спорт в „белия” клуб. Фактическият старт идва две години по-късно. Тогава е създаден и отбор. Повод за това е успешен мач на хокеистите на лед, след който от славистката агитка решават да сформират състав. Сред тях са: Калоян Христов, Никола Ваканов, незабравимият Петър Добрев-Ханса, , Марио Георгиев, Денис Манков, бившият вратар на футболния тим Бисер Величков и др. Започват тренировки, правят се и фланелки с емблемата на „Славия”.
През 2005 година, клубът започва своя истински подем и разтеж, като изгражда своя собствена хокейна школа, с деца във всички възрастови групи.
За период от 5 години клубът постига изключителен подем, като печели над 60 купи за призови места във всички възрастови групи.
2010 година е еблематична за КХТ Славия, клуба става истински хегемон в България, печели всички възможни титли за мъже, става Шампион на България, Носител на Купата и Супер купата на България, а също така става Шампион в зала. През същата година белите са и домакин на Европейско клубно първенство в К.К. Албена.

След 2010 г. ръководството на Българска Федерация по Хокей на трева, започва яростна война с клуба от София.
През месец март 2011 год клубът на Славия е изключен напълно незаконно от БФХТ. Славистите не се отказват и се налага да си търсят правата по съдебен път. За периода 2011 -2015, ръководството на „белите”, печели три знакови дела срещу БФХТ, от август 2015 г.КХТ Славия е пълноправен член на БФХТ, след влязло в сила решение на СГС за отмяна на решението за изключване на клуба през 2011 г.
Парадокса е, че Ръководството на БФХТ, не се съобразява със съдебното решение и не допуска „белите”, до участие в първенството, въпреки че отбора води спортно тренировъчен и състезателен процес, Това не е първото неизпълнение на съдебно решение от страна на БФХТ, вече трето влязло в сила съдебно решение в полза на Славия не се изпълнява от страна на Националната спортна власт, за което е сезирана Българската прокуратура.
Снимки:

scan0002
Отборът на “Славия” по хокей на трева на тържествена манифестация по повод откриването на спортния сезон за 1923 година. Отляво на дясно първи ред Радивой Дичев-Ринди, Иван Янков, зад тях по редове: Андрей Филипович, Иван Шишманов, Димитър Петров, Иван Батанджиев, Стефан Топалов, Никола Колушки, Славомир Георгиев. –